„Emese” SMS küldő program leírás

 

A fő rendszer két programból áll:

EMESE.EXE, kiszolgáló.

EMCFGDOS.EXE, konfiguráló.

 

Modem beállításhoz:

EMTERM.EXE, kicsit fellengzősen: terminál emulátor.

 

EMCFGDOS.EXE: A működéshez szükséges paramétereket lehet vele beállítani, a rendszer használatba vétele előtt ezt kell futtatni. Létrehoz egy EMCONFIG.TXT nevű fájlt, ebben tárolódnak el az aktuális beállítások.

Ezek sorban a következők:

 

Port sorszáma: COM1 – 4 lehet az érték.

Sebesség: 1200 – 115200 bit/s. (Javaslat: 9600 bit/s. Lentebb lesz még róla szó).

Inicializáló sztring: Beállító AT parancsokat lehet kiadni vele, induláskor hajtja végre a program.

Küldendő üzenetek könyvtára: pl. c:\emese\outbox\

Elküldött üzenetek könyvtára: pl. c:\emese\sent\

Hibás üzenetek könyvtára: pl. c:\emese\recycled\

Kiegészítő fájlok könyvtára: pl. c:\emese\

SMS fájlok kiterjesztése: pl. txt

Feldolgozott üzenetek áthelyezése: 1 – Eredeti névvel, 2 – Sorszám használata

Kódlap: 0 – Nincs konvertálás, 1 – Windows 1250 kódlap, 2 – DOS 852 kódlap.

Küldések közötti várakozás: másodpercben kell megadni.

Telefonszám minimális hossza: pl. 11 digit.

 

„Length of SMSC information” mezőt hozzáfűzze a PDU-hoz a program? I / N.

Ez a beállítás GSM adaptertől függ. Van, amelyik készüléknél nem szabad kérni (főleg régebbieknél), újabb készülékeknél általában kell kérni. Ha nincs megfelelően beállítva, meghiúsul a küldés!

 

SMS-ek érvényességi ideje: 2 jegyű Hexa szám, egy-két példa: A7=1nap, AA=4nap, AD=1hét, FF=63hét.

 

Küldendő SMS-ek ellenőrzésének gyakorisága: másodpercben kell megadni.

 

SMS jelentés küldése: x naponként. 0 – Nincs jelentés.

  Jelentés küldésének időpontja: egész órában kell megadni.

  1.Telefonszám,

  2.Telefonszám,

  3.Telefonszám: 3 darab telefonszámot lehet megadni, ezekre megy a jelentés.

 

 

Ha elindítottuk a konfiguráló programot, és nem változtatunk semmin, akkor is végig kell „ENTER-ezni”, ilyenkor természetesen nem kell menteni.

 

Ha Win 7-en futtatjuk, akkor kis gond lehet bizonyos karakterek bevitelénél. Pl: „\” karakternél. Ilyenkor használjuk az Alt+ASCII kód kombinációt. Pl. Alt+92 a numerikus padon, az lesz a „visszaperjel”, vagy pl. Alt+38 az & jel stb..

 

Magyar billentyűzet beállítása Windows7-en:

c:\windows\system32\config.nt fájl végére beírni:

country=036,852,%SystemRoot%\system32\country.sys

c:\windows\system32\autoexec.nt fájl végére beírni:

kb16 hu,852,%SystemRoot%\system32\keyboard.sys

Rendszergazda jogosultság kell ezen fájlok szerkesztéséhez.

Az AltGr-el előcsalható karakterek nem fognak ettől működni, azokat a fentebb említett módszerrel lehet beírni.

 

Win 7-en csak ablakban futtassuk a programot, teljes képernyőn ne.

 

Aki nem szakértő, annak a sebesség beállításánál lehetnek problémái. Ugyanis, a gépen beállított sebességnek egyeznie kell azzal, ami a GSM modem „belsejében” be van állítva. Az is elképzelhető, hogy a modem „AUTO”-ra van állítva, vagy éppen 9600-ra, ebben az esetben nincs teendő. Egyes modemeknél (pl. Wavecom típusoknál), a gyári sebesség 115200 bit/s. Régebben az eszközökön elterjedt port sebesség 9600 bit/s volt, és sok készülék most is így működik. Javaslom ezt az értéket beállítani a stabilitás miatt. Főleg, ha hosszú az összekötő kábel (5-10m). Ehhez a beállításhoz szükség van valamilyen terminál emulátor programra. Maga a beállítás nem túl bonyolult, a következő parancsokat kell kiadni:

 

AT+IPR=9600 „ENTER”, modem válasza OK. (sebesség 9600 most már)

 

Ki kell lépni az emulátorból, majd visszalépni, ezúttal a 9600-as sebességet válasszuk belépéskor.

 

AT&W „ENTER”, modem válasza OK. (Ezzel a paranccsal tároltuk le az előző beállítást)

 

A beállításhoz lehet használni a mellékelt EMTERM kis programot, vagy a széles körben használatos PUTTY-ot, esetleg XP-n Hyper Terminál-t, de bármilyen terminál emulátor program megteszi.

 

A parancsokat kis betűkkel is be lehet írni.

 

 

 

EMESE.EXE: Mikor be van állítva minden, akkor végre futtathatjuk magát a programot! Induláskor inicializáló rutin fut, amely ellenőrzi a paramétereket, megnézi, hogy a beállított könyvtárak elérhetők-e, illetve azt is ellenőrzi, van-e írási jogosultság a megadott könyvtárakra. Megnézi, van-e valami logikai gubanc, mondjuk ugyanazt az útvonalat adtuk meg véletlenül a Küldendő és az Elküldött fájloknak. Ezután megszólítja az adaptert, beállítja a megfelelő működési módot. Induláskor valami hibát észlel a program, azonnal leáll. A további működése során is ez a jellemző, hogy hiba esetén leáll, van azonban egy kivétel: Ha a Küldendő fájlok könyvtára egy olyan hálózati mappa, ami nem a gépen található, és nem tudja elérni, akkor nem fejezi be a működését, csak jelzi, megszakadt a hálózati kapcsolat, és várja, hogy helyreálljon az.

Az elküldött, illetve a hibásnak ítélt fájlokat tudja naplózni, ehhez a Kiegészítő fájlok könyvtárában létre kell hozni egy EMESELOG.TXT nevű állományt, ha ez létezik, akkor ide teszi a bejegyzéseket, minden üzenetről készít egy sornyi bejegyzést.

 

A programot parancssorból indítva kétféle paramétert lehet megadni, mind a kettő a tesztelést, könnyebb beállítást segíti. Ezek: -t, -s.

-t mint teszt: ilyenkor a konfiguráció során megadott telefonszámra, vagy telefonszámokra küld egy olyan típusú üzenetet, mintha jelentést küldene.

-s mint szignál: ebben az esetben pedig a GSM térerőt méri folyamatosan azzal a céllal, hogy könnyebben meg lehessen találni a GSM adapternek az optimális fizikai pozíciót.

 

A programból az „ESC” gombbal lehet kilépni.

 

 

Az üzenet fájl formátuma:

A fájlnak a kiterjesztése az legyen, ami a konfiguráció során meg lett adva. Mivel egy text fájlról van szó, ajánlott a TXT kiterjesztés használata, bár nem kötelező. Egy valami nem lehet: $$$, mert azt a program használja. Amennyiben lehetséges, érdemes tartani a régi 8+3 konvenciót, és nem hosszú fájlneveket adni. A kiterjesztésnél muszáj betartani a max. 3 karaktert. A név éppen lehet több mint 8 karakter, de ebben az esetben az ún. rövid fájlnév megfeleltetéssel fog dolgozni a program.

 

A fájl belső felépítése rendkívül egyszerű:

Első sorban legyen a telefonszám pl: +36306062545 (nemzetközi forma), vagy 06306062545. A számok között lehetnek szóközök, kötőjel, vagy „/” jel, elfogadja a program. Külföldi telefonszámok esetén kötelező a nemzetközi formátum használata. A telefonszámot sorvége jelig olvassa (EOL).

Második sortól kezdődik az üzenet szövege, és fájlvége jelig tart (EOF). Az üzenet hossza max. 160 karakter lehet, ha ennél hosszabb, akkor csonkul.

(Az Outbox könyvtárban található egy mintafájl.)

 

 

 

SMS-ek írása számítógépen:

EMSENDER.EXE, arra az esetre, ha szeretnénk kézzel megírni egy üzenetet, és azt elküldeni valakinek, készítettem egy kis Windows-os kiegészítő programot. A beállításban meg kell adni az Outbox könyvtárat (Küldendő üzenetek), oda fogja pakolni a megírt üzeneteket. Van Névjegyzék, és a felvett nevekből Csoportokat lehet képezni. Használatához az EMESE konfigurálásnál kötelező a TXT kiterjesztés beállítása, mert ez a program azt preferálja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Program letöltés (ZIP)

 

 

Budapest, 2017.